top of page

Tuin van eten
Programma

 

DGDD Tivoli-07.png

OOGSTFEEST - TUIN VAN ETEN

Zondag 11 juni 2023 van 14u-17u30 in Tivolipark Mechelen

‘Samen bouwen aan een gedeelde toekomst op gedeelde grond’, dat is de filosofie van ‘De Grond der Dingen’; een verhaal tussen burgers, experten, beleidsmensen én kunstenaars!

Uit 208 voorstellen werden 4 clusters samengesteld rond evenveel thema’s die uit de verzamelde ideeën gefilterd werden. ‘Tuin van Eten’ is één van die clusters rond voedsel en inclusie

Met de steun van Kunst in Opdracht en de stad Mechelen onderzochten we sinds begin ’21 of en hoe de noden van de buurt in en om het Tivoli-park verenigbaar waren met de voorstellen van ‘Tuin van Eten’. Samen met de buurt, stadsdiensten, indieners, sympathisanten, kunstenaars, en onder begeleiding van Architecture Workroom Brussels, gingen we op verschillende manieren in dialoog.

 

We waren te gast in de jongerenwerking van J@M in Otterbeek, waar we de ‘publieke boksbal’ introduceerden. In het woonzorgcentrum Roosendaelveld om verbinding te zoeken via de moestuinen en in de wijken van Oud-Oefenplein en Tivoli-park zelf met de ‘interculturele oventuin’. We keken over de muurtjes om te kunnen leren van gelijkaardige verhalen in Gent en Brussel…

Op 11 juni tonen we u graag wat was, wat is en wat nog kan komen op ons Oogstfeest met als hoogtepunt de inhuldiging van de kunstwerken 'Sssst...de stilte spreekt van Chloé Dierckx en 'h o m e' Jelle Annie Michiels.

We hopen u te mogen ontmoeten…..

 

PROGRAMMA OOGSTFEEST:

 

14u00: Openingsspeech door Willy Thomas aan de serres in het Tivolipark

14u30: Start wandeling langs publieke boksbal en fototentoonstelling MOEStuin

16u00: Inhuldiging 'Sssst... de stilte spreekt' door Chloé Dierckx

17u00: Inhuldiging 'h o m e' door Jelle Annie Michiels

17u30: Receptie

Dag van Landelijke Ambachten.png

Samen met ons Oogstfeest organiseert Tivolipark Mechelen ook hun 'Dag van de landelijke ambachten'.

Meer informatie en het volledige programma vind je hier.

Tuin van Eten @Tivoli 1

Zaterdag 30 april 2022 van 14u-18u

TVE_programma_web.png

SAMEN
BOUWEN &
VERKENNEN

14u

SAMEN
BEDENKEN &
VERTELLEN

16u

Groen vlak.png
DGDD Tivoli-02.png

Aan tafel
MECHELEN
DE BOER OP

Wat: voor het komende anderhalf jaar plannen smeden met iedereen die op een manier de positie van lokale voedselproductie in en rond de stad Mechelen wil versterken

Wie: Landbouwers, burgers, moestuinders, natuurorganisaties, composteerders, voedselstrategen, beleidsmakers, gidsen of gewoon gezonde eters!

Onderhoud Stilte Bos door Klimaan - Tivolipark

Vrijdag 24 juni 2022 om 9u30

Op zaterdag 26 maart 2022 plantte Klimaan met een tientallen vrijwilligers een stiltebos in het Tivolipark.

Net als vorig jaar, zullen we ons (Klimaan's) Stiltebos onderhouden door het onkruid te verwijderen.We worden opnieuw bijgestaan door Urban Forest en Stad Mechelen.


Vele handen maakt het werk lichter. 


Op zaterdag 24 juni starten we om 9u30, drank en koekjes zullen voorzien worden.
Locatie : Stiltebos, de vroegere parking van het Tivolipark via Liersesteenweg.


Hopelijk ben je er deze keer ook weer bij, altijd welkom (ook onverwachts, maar je mag dit zeker ook laten weten door een kleine reactie aan patrick.vanassche@klimaan.be 

Meer info: www.klimaan.be 

Klimaan-vzw.png
stiltebos-5-1200x0.jpeg

BLOG

Volg hier het proces van kunstenaar Chloé Dierckx

SCHUILPLEK:

Door Jelle Michiels

°1981 Dendermonde 

Master ruimtelijke kunsten Sint Lucas Antwerpen 2005

 

Met het participatief werk 'schuilplek' wil Jelle op zoek gaan naar een nieuwe invulling van de serre in het Tivolipark.

Samen met het publiek wil ze de noden, verwachtingen en ook emoties rond het thema 'schuilen' verkennen.

https://www.jelleanniemichiels.com

tivolipark  (7).jpg

Raymond Mallentjer

---

HET GELUID VAN EEN HAND DIE KLAPT

Door Chloé Dierckx

Chloé Dierckx is beeldend kunstenaar en haalde een diploma Beeldende Kunsten (Sint Lucas Antwerpen) en Anthropology and Cultural Politics (Goldsmith University, London).

Ze is eveneens doctoraal onderzoeker aan de faculteit Sociale Wetenschappen van KU Leuven waarbij ze focust op de mogelijkheden en uitdagingen van creatieve methoden om te communiceren over sociaal wetenschappelijk onderzoek. Ook in haar kunstpraktijk tast Chloé de grenzen af tussen wetenschap en kunst en zoekt ze naar de poëtische spanning tussen wat vatbaar en onvatbaar is.

Wat is het geluid van één hand die klapt? Binnen de zen traditie is een Koan een schijnbaar onbeantwoordbare vraag, die de bevraagde dwingt om voorbij het voor de hand liggende te denken. Een centraal thema van vele Koans is de identiteit van tegengestelden. Kunstenares Chloé Dierckx wil de bezoekers van het Tivoli park uitdagen om in stilte de vele diversiteit die het park te bieden heeft samen te brengen. 

https://www.daniodean.org/works/chloe-dierckx/

tivolipark  (14).jpg

Raymond Mallentjer

---

BROODOVEN

De geur van vers gebakken brood brengt mensen samen. Waar je ook vandaan komt, welk type brood je ook eet… Samen brood bakken in een houtgestookte oven en dat brood nadien met elkaar delen is vaak de start van het delen van verhalen, ervaringen, vriendschappen. 

Daarom willen we op 30 april ook samen brood gaan bakken in het Tivolipark.

We maken gebruik van een mobiele houtoven "De Reizende Oven". In samenspraak met de bakker organiseren we een drietal broodbakworkshops. Zowel op kindermaat als voor volwassenen.

tivolipark  (20).jpg

Raymond Mallentjer

bottom of page